Ekonomi

Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi Tokyo’da Düzenlenecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ile Japonya arasında ticaret ve yatırım alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, daha önce düzenlenen Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin (TRINS) bir an önce Tokyo’da yapılması önem taşıyor ve bu zirvenin bir an önce Tokyo’da yapılması önem taşıyor.” Bundan sonra bu zirveleri düzenli olarak yapmayı düşünüyorum.” Biz de bunu böyle yapmaya karar verdik.” söz konusu.

Ticaret Bakanı Bolat ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve ekonomik konularda gündemi ve potansiyel işbirliğini görüşmek üzere İstanbul’da bir araya geldi.

İki bakanın başkanlığında heyetler arası yapılan görüşmeler sonucunda ortak deklarasyon imzalandı.

İmza töreninde konuşan Bakan Bolat, Türkiye ve Japonya’nın iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirterek, “Türkiye ile Japonya arasında ticaret, yatırım ve ekonomik iş birliğini kapsayan ortak bir deklarasyon imzalayacağız. Az önce ticaretin, İki ülke arasındaki yatırım ve ekonomik ilişkiler çok güçlü olacak.” “Bunu kapsamlı bir şekilde görüştük. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin 5 milyar doları aşmasından çok memnunuz. Bu yıl 6 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“İş birliğini daha da derinleştirmek ve geliştirmek için de bazı kararlar aldık.”

Gelecek yıl Türkiye ile Japonya arasında diplomatik bağların kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutlamadan önce ülkeler arasındaki iş birliğini daha da derinleştirmek ve geliştirmek yönünde bazı kararlar aldıklarını belirten Bolat, şöyle konuştu:

“Daha önce iki ülke arasında ticaret ve yatırım alanlarında iş birliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ni (TRINS) en kısa zamanda Tokyo’da düzenlemeye ve bundan sonra bu zirveleri sistemli bir şekilde gerçekleştirmeye karar verdik.” Bir süre önce başlayan ancak dünyada ve ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından bir süre ara verilen Japonya-Türkiye Ekonomik Katılım Zaptı müzakerelerinin teknik düzeyde yeniden başlatılmasına karar verdik. Kapsamlı müzakereler yeniden başlayacak. Müzakerelerin her iki ülke için de istikrarlı bir ticarete hizmet edecek şekilde sürdürülmesi.”

Bolat, 6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem felaketinin ardından dost ve müttefik Japonya’nın deprem nedeniyle gönderdiği yardımlardan dolayı minnettar olduklarını belirterek, bu noktada depremden zarar gören şehirlerin yeniden inşa sürecine ilişkin olası iş birliği konularının da ele alındığını belirtti.

“Finans, teknoloji ve yatırım işbirliği konularını da görüştük.”

Ömer Bolat, Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’daki yatırımlar açısından iş birliği fırsatlarının yanı sıra Ukrayna’da savaşın bitmesinin ardından yeniden yapılanma çalışmalarında Japonya ile Türkiye arasındaki finans, teknoloji ve yatırım işbirliklerini de ele aldıklarını belirtti.

Bolat şunları söyledi:

“İki ülke arasında Avrupa’da yeşil dönüşüm çalışmalarına ilişkin mali işbirliği, yatırımların konusu, iki ülke arasındaki ortak iş ortamlarının iyileştirilmesi, bölgesel ve küresel konularda ikili işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi konularında görüş alışverişinde bulunduk. Yatırım ve Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret İki ülke hükümetleri ve Ticaret Bakanlıkları olarak hem kendi ülkelerimiz arasında hem de üçüncü ülkelerdeki ilişkileri çok daha üst seviyelere taşımakta kararlıyız.Gelecekteki yeni iştiraklerimize başarılar ve bereketler diliyorum. İmzalayacağımız mutabakat zaptı ve Türkiye ile Japonya arasındaki dostane ilişkiler ve iş birliğine ilişkin, “Hem ülkelerimize, hem de ekonomilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Öte yandan imza töreninin ardından bakanlar, Türkiye-Japonya İş Kurulu çalışma yemeğine katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu