Haber

Bakan Kirişci: İçme suyunda kayıp ve kaçak oranını hızla düşürmemiz gerekiyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “İçme suyu ile ilgili kayıp ve kaçak oranını süratle düşürmemiz gerekiyor. Kayıp ve kaçak konusunda belediyelerimizin ciddi çalışmalar yapması gerektiğini belirtmek isterim. işbirliğine hazırız.”

Bakan Kirişci, Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) ‘Dünya Su Kaybı Günü’ nedeniyle düzenlediği ‘Su Kaybı Etkinliği’ne katıldı. Etkinliğe Bakan Kirşci’nin yanı sıra TBB Başkanı Fatma Şahin, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, 20 ilin belediye başkanları, su ve kanalizasyon idaresi temsilcileri, akademisyenler ve paydaş kurum temsilcileri katıldı. Kirişci, dünya genelinde insanların ulaşabileceği tatlı su kaynaklarının dünyadaki toplam su miktarının yüzde 1’inden az olduğunu belirtti.

Kirişci, iklim değişikliği projeksiyonlarına göre yüksek risk grubunda yer alan Türkiye’de önümüzdeki 100 yılda su kaynaklarının yüzde 25 oranında azalmasının beklendiğine dikkati çekerek, “Bu durum su verimliliği çalışmalarının ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin su konusunda zengin bir ülke olmadığını kabul edin.Bizim net bir varlığımız var 112 milyar metreküp tamamını kullanamayız.Kullanabileceğimiz miktar 58 milyar metreküp.Çünkü artıramayacağız. su, suyu verimli yönetmemiz ve kullanmamız gerekiyor.Geçen hafta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz su yönetiminin nasıl olması gerektiğine dair keyifli bir çalıştay düzenledi, güzel kararlar alındı, bunu da ilerleyen zamanlarda paylaşacağız.”

Belediyeler arasında ‘su kardeşliği protokolü’ imzalanacağını söyleyen Kirişci, “Suyun verimli kullanımında en büyük paydaşımız yerel yönetimler. Yerel yönetimlerimiz de tarımsal sulama konusunda bizimle işbirliği yapıyor. İhtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. içme suyu ile ilgili kayıp ve kaçak oranını hızlı bir şekilde azaltmaktır.Tarımsal sulamada Suyu üretim için kullanıyoruz.İçme bölgesindeki suyu tamamen boşa harcıyoruz ve o suyun geri kazanılması gerekiyor.Tekrar kullanmanın misyonunun altını çizmek isterim. özellikle sitelerde ve yeni yapılan konutlarda su yerel yönetimlere düşüyor.Kayıp kaçak konusunda da belediyelerimiz önemli çalışmalar yapmalı ve bakanlık olarak işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Küresel bir sorunun yerel çözümü yok, küresel olarak çözülmesi şart ama ülke olarak bunu önce ulusala sonra yerele taşımak için hızlı adımlar atmamız gerekiyor. düzeyde ve birlikte çözümler üretmektir. Sizi gönüllü olmaya davet ediyorum. Bu faaliyetle ‘suda sıfır atık’, ‘Yarın değil; Ben şimdi diyorum ki ‘Geleceğimiz değil, suyumuz kaybolmasın’ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu