Ekonomi

Ziraat Fakültesi Dekanı: Anızı toprak için organik madde kaynağı olarak görmeliyiz

Ziraat Fakültesi Dekanı Tuğrul Yakupoğlu: “Anızları çöp olarak değil, toprak için organik madde kaynağı olarak görmeliyiz”

YOZGAT – Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.

Anız yangınlarının hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar verdiğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.

“Anız, organik maddece fakir topraklar için önemli bir kaynaktır”

Yakupoğlu, salkım salkımlı dane bitkilerinin hasattan sonra kökleri ile birlikte toprakta bıraktıkları kalıntıya anız adını verdiğini belirterek, anız yönetimi konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yakupoğlu, “Anız yönetimi çok değerli. Özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde, özellikle Anadolu’nun birçok bölgesinde yağışın 500 milimetrenin altında olduğu bölgelerde çiftçiler yanlış bir uygulama olarak anız yakmayı tercih ediyor. Bu anızlar toprakta kaybolmuyor. anız olan bölgelerde bir sonraki ekim dönemine kadar toprak.Çiftçi de anızları toprak hazırlığı için yakmayı tercih ediyor ki bu çok yanlış.Çünkü anız yakıldığında topraktaki organik maddeyi kaybedersiniz. organik maddece fakir topraklar için değerli bir kaynaktır.Anız toprakla karışıp ayrıştığında, toprak “Organik madde ve besin maddeleri yönünden güçlü hale gelebilir. Anızı bir atık olarak değil, potansiyel olarak faydalı organik elementlerin kaynağı olarak görmeliyiz. Burada önemli olan anız yönetimi, çöp olarak değil kaynak olarak bakmamız lazım” dedi.

“Doğal yaşama zarar verebilir”

Anız yakmanın toprağa ve çevreye verdiği zarara değinen Yakupoğlu, “Anız yakmanın zararı topraktaki mikroorganizmaların ölmesidir. Yüksek sıcaklıklarda sadece termofilik mikroorgazmlar çalışır ama anız sıcaklığı ile sıcaklık daha da artabilir. çok yüksek seviyelere ulaşır ve bu da organizmaların ölümüne neden olur.Aslında toprakta anızları ayrıştıracak mikroorganizma bizde yok.Bir yandan iklim değişikliği ile birlikte emeğin bu kadar değerli olduğu ortamlarda, Sözün konusu bir karbondioksit salınımı, doğal yaşama zarar verebilir, habitatı yok edebilir ve ekolojik istikrara zarar verebilir.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu