Kelbessos ta yağma artarak devam ediyor
ANTALYA – Türkiye’nin en çok yağmalanan arkeolojik alanlarından biri olan Konyaaltı’ndaki Kelbessos Antik Kenti’nde define avcılarının çukurları ve kaçak kazılar hız kesmeden devam ediyor. Tarihi Helenistik dönemlere dayanan ve Roma İmparatorluğu tarafından askeri üs olarak kullanılan Kelbessos, kaçak kazı çukurlarıyla dolu. Kentin özgün yapılarından ‘Phallus Binası’ndaki büyük hazine çukuru ile öne çıkan Kelbessos’un tepesindeki kutsal alanda kaçak kazıların yapıldığı ortaya çıktı. Su mataraları, eldivenler ve battaniyelerle dolu kaçak kazı alanında yağma izlerine rastlanırken, antik kentin korunmasına yönelik uygulamalarda bölgenin kaçak kazılar için sık sık ziyaret edildiği vurgulandı. Define avcılarının sosyal medyadaki paylaşımlarında antik bölge belirtilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadı.
HUKUKİ SÜREÇ BEKLENİYOR
Bölge halkının tarihin talanına bir son vermek istediği antik kentte, hazine avcılarının açtığı çukurların kapatılması ve kültürel mirasın korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı ilgili kurumlara çok sayıda başvuru yapıldı. miras. Kaçak kazılar, bazen bölge halkı bazen de antik kenti ziyaret edenler tarafından bölge jandarma karakoluna bildirildi. Gruplar olay yerinde tutanak tuttu ve hatta bazen failler yakalandı. Ancak bu girişimler antik kentteki yağmayı durdurmaya yetmedi. Antalya Müze Müdürlüğü’nün antik kentteki yağmaya karşı çalışma yapmak için yasal sürecin tamamlanmasını beklediği öğrenildi.
YAĞMA ARTIRILDI
Lahitleri kıran, harabelerin içinde ve çevresinde derin çukurlar açan, dinamitle kayaları paramparça eden hazine avcıları, birçok eseri tanınmaz hale getirdi. Antik kente büyük zarar veren kaçak kazılar için jeneratör, hilti, dedektör, aydınlatma araçları gibi ekipmanları kullanan ve dinamit için kablo döşeyen hazine avcılarına karşı bölgenin korunması için ilgili kurumlara yapılan başvuruda, bölgede fotoğraf tuzakları, dronlar ve devriyeler kullanılarak tarihin yağmalanmasının önlenmesi istendi.
PHOTOCAP VE DRON İLE TAKİP
Doğa Savunma ve Milli Parklar çalışanının tarih hırsızlarına karşı başarılı bir mücadele yürüttüğünün belirtildiği başvuru metninde, kullanılan formüllerin tüm arkeolojik alanlara yaygınlaştırılması istendi. Antik kentlerdeki kaçak kazı kalıntılarının ve izlerinin yeni halini fotoğraflayan, koordinatlarını alan ve ilgili savunma müdürlüklerine bildirenlerin yaptığı ihbarları dikkate almaya davet edilen uygulamada, “Yağma antik kent her geçen yıl artıyor.Geçen yıl var olan bazı eserler bu yıl yerinde olmadığı için bekçi, kameralı tuzak, drone veya jandarma tarafından alanın düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.Önlem alınmazsa Kaçak kazılar nedeniyle gelecek nesillere bırakılan çok az arkeolojik alan var.
habersumbas.xyz