Yaşam

İstanbul’da bahar zanneden bitkiler çiçek açtı

Türkiye kurak bir yıl geçiriyor…

Pek çok bölgede beklenen yağış ve kar yağışı şu anda yüzünü göstermezken, yaz sıcaklıkları etkili oluyor.

İstanbul’da Ocak ayının ortalarına yaklaşırken soğuk hava yerini güneşe bıraktı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle yalancı bahara aldanan bazı ağaçlar da çiçek açtı.

Bitkiler baharın geldiğini düşünüyor

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak Bilimi ve Ekoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, baharın geldiğini düşünerek bitkilerin çiçek açtığını söyledi.

prof. Dr. Tolunay da bu durumun tarımın kaybının habercisi olduğunu belirtti.

“İnsidans giderek azalmaya başladı”

Tolunay şu ifadeleri kullandı:

“Normal şartlarda İstanbul’da Kasım ayından sonra sıcaklıklar belli bir derecenin altına düşüyor. 10 derecenin altına düştüğünde bitkiler kış uykusuna giriyor ama sıcaklıklar tekrar 10 derecenin üzerine çıkarsa bitkiler bahar gibi bir durumla karşı karşıya kalıyor. geldi.Patlayıp çiçek açtılar.Biz bu duruma ‘yalancı bahar’ diyoruz.Son yıllarda daha sık karşılaşmaya başladık.Örneğin 2021 Ocak’ta benzer bir durumla karşılaştık. Ondan önce 2010’da bu olayla karşılaşmıştık. . Dolayısıyla görülme sıklığı giderek azalmaya başladı. ‘Yalancı bahar’ olgusuyla karşı karşıyayız. Bunlar iklimlerin değiştiğinin göstergesi.”

“Bu durum ekonomiye yansıyor”

Ağaçların erken çiçek açmasının hasadı olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Tolunay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul’da Aralık ve Ocak aylarında sıcaklık ortalama 10 derecenin üzerine çıktı. Yine benzer bir olgu görüyoruz, bitkilerin zamansız çiçek açması iklim değişikliğinin bir göstergesi. Don zararı dediğimiz duruma neden oluyor. Çünkü bitkiler hala çiçek açmıyor. kış uykusuna yatarlar, organlarında su vardır.’Sahte pınar’ demek, düşen sıcaklıklarla tarımsal üretimin azalması demektir, bu durum ekonomiye yansır. Son 72 yılın en sıcak Aralık ayıydı, rekor kırıldı. Bu sıcaklık artışları Ocak ayının ilk haftasında da devam etti “Ortalamaların çok üzerinde sıcaklıklar vardı.”

“Mevsimler kaymaya başladı”

prof. Dr. Tolunay, mevsim geçişlerinin başladığını anlattı.

“Ciddi bir kuraklık var. Türkiye’nin büyük bir bölümünde yağışlar azaldı. Fırtına, orman yangını gibi doğa olaylarıyla daha sık karşılaşacağız. Mevsimler değişmeye başladı. Bunu geçen sene gördük, sonra kış geldi, kar yağdı. Aralık ayının sonuna kadar böyle sezonların ortasındaydı.”Geçişlerin daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bahar mevsimlerinin kısaldığını ve kıştan yaza direkt bir geçiş olduğunu görüyoruz. İlkbaharda yağış olmadığında bitkilerin gelişimi yavaşlar, tarım bitkileri boylanamaz. Bu sezon vardiyalar başta tarım olmak üzere tüm departmanları etkiliyor.”

haberhemsin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu