Halkbank: Safir satışta boşa gitmedi
Halkbank, Sapphire AVM ve seyir terasının Kiler Holding’e 905 milyon TL’ye satışına ilişkin açıklama yaptı.
KAP’a gönderilen açıklamada, söz konusu gayrimenkulün 2023 Ocak ayı TL satış değerinin 2019 yılı cari döviz kurunun döviz karşılığının, 2019 yılı TL değerinin daha düşük olduğuna dair haber ve söylentiler yer aldı. cari kur üzerinden hesaplanan döviz değerinden daha fazla olduğu ve taşınmazın yarı fiyatına eski sahiplerine geri satıldığı. Banka hesap özetlerinin asılsız, gerçek dışı olduğu, kamuoyunu ve yatırımcıları aldattığı, Banka’nın güvenini ve itibarını sarstığı belirtildi.
‘SATIN ALMA DEĞERİNİN ÇOK ÜZERİNDE’
Sapphire AVM ve terasının, kredi alacaklarının tahsili ve tasfiyesini sağlamak amacıyla Aralık 2019’da kamu bankaları tarafından satın alındığını hatırlatan açıklamada, “Varlık borç takasına konu kredi Türk Lirası olup, gayrimenkuller Türk Lirası olarak iktisap edilmiştir. “Takasa konu olan kredinin faiz dahil rayiç değeri, gayrimenkulün cari satış değeri ile aynı seviyede. Şu anki satış tutarı, gayrimenkulün satın alma değerinin çok üzerinde” dedi.
Satış süreciyle ilgili çıkan haber ve söylentilerde; Açıklamada, söz konusu gayrimenkullerin döviz üzerinden edinilip satıldığı izlenimi ve algısının oluştuğu, döviz değerlerinin yıllar itibariyle kur değişimleri dikkate alınmaksızın hesaplanmasının geçerli olmadığı ifade edildi. gerçeği yansıtmadığı için şu bilgilere yer verildi:
“AVM’lerin piyasa değerini bölgedeki diğer gayrimenkullerin fiyat artışları değil, AVM’lerin müşteri ziyaretçi sayısı, ciro kapasitesi, kiracı sayısı ve mağaza doluluk oranlarındaki artış trendi belirliyor. Tüm bunlar ve pandemi sonrası gelişmeler AVM’lerin piyasa fiyatlarını etkilemiş ve alıcı taleplerini olumsuz etkilemiştir.
Gayrimenkuller ilan yoluyla satışa çıkarılmış, ilan döneminde Banka’ya sadece 3 adet alım teklifi yazılı olarak gönderilmiştir. Gelen alım tekliflerindeki fiyatların satış duyuru fiyatından %35 ile %40 arasında daha düşük olduğu görülmüştür.
Sonuçta, gayrimenkullerin eski sahibi olan kredi şirketinin verdiği satın alma teklifi, gayrimenkullerin cari ekspertiz maliyeti seviyesinde ve Banka’nın elde etme maliyetinden ve diğer satın alma maliyetinden oldukça yüksek olduğu için teklif fiyatlarına göre, söz konusu gayrimenkul Banka Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunmuş ve söz konusu gayrimenkulün satışı gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca Bankamız 2021 yılı Sayıştay Raporu’nun hiçbir yerinde Safir AVM ve Seyir Teras’ın döviz değerine ilişkin herhangi bir tespit yapılmadığından sadece AVM’nin elden çıkarılması yönünde tavsiyede bulunulmuştur. çıkarma işlemini gerçekleştirdi.
Sonuç olarak;
Yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, söz konusu satış nedeniyle Banka’nın herhangi bir zararı meydana gelmemiş olup, Banka alacaklarının kazançları ile birlikte tahsili ve tasfiyesi, maliyetinin üzerinde satış yapılarak sağlanmıştır.
Kredilerin kullandırılması ve kredi alacaklarına karşılık edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılması işlemleri 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Bankamız iç düzenlemelerine uygun olarak yürütülmektedir. Sözle ilgili haberler bireysel bir yaklaşıma dayalı olup, kamuoyunu ve yatırımcıları aldatan, hisse fiyatını etkileyen, Bankamızın inancını ve prestijini sarsan yorumlardır.
Bankamızın inancını ve prestijini zedeleyecek nitelikteki haksız haber ve yorumların yapılması Bankacılık Kanunu’nun “İtibarın Korunması” unsuruna da aykırılık teşkil etmekte olup, Bankamızın esasını yansıtmayan beyanlar ile ilgili her türlü hukuki ve cezai haklarımızı gizli tuttuğumuzu beyan ederiz. hakikat.”
demrehaber.com.tr